Zodra je gaat reizen met de camper / caravan of gaat varen met de boot dan wil je niet zonder stroom komen te zitten, zonnepanelen zijn een ideale manier om een accu op te laden aangezien je hiervoor niet de motor hoeft aan te doen of naar een stopcontact hoeft te gaan. Opladen gaat namelijk helemaal automatisch, maar hoe zoek je nou de juiste zonnepanelen set? Dat en veel meer lees je hieronder!
De belangrijkste vraag:
Tijd en uitzoekwerk besparen? Bel ons op of stuur al uw vragen via de chat voor gratis persoonlijk advies op maat!
De eerste stap is om te kijken welke apparaten er op de accu worden aangesloten, vervolgens wil je erachter komen hoeveel deze apparaten verbruiken. Vaak is dit te vinden op een label op het apparaat, in de handleiding of op de website waar het apparaat is gekocht. Daarna ga je kijken hoe lang elk apparaat per dag aanstaat. Vervolgens kan je een berekening maken, voorbeeld:
Koelbox staat … uur per dag aan x koelkast verbruikt … Watt per uur = …Watt per dag
Lamp staat … uur per dag aan x lamp verbruikt … Watt per uur = …Watt per dag
Vervolgens tel je alles bij elkaar op, dus het Watt per dag van de koelbox en het Watt per dag van de lamp. De uitkomst is het aantal Watt dat je in totaal verbruikt op een dag.
De volgende vraag is waar ga je naartoe met de caravan, camper of boot. Want in sommige gebieden heb je meer zonuren, let op als het bewolkt is wordt de accu ook opgeladen door onze zonnepanelen alleen bij zonnig weer zijn de zonnepanelen uiteraard efficiënter.
Onderaan in deze blog staat hoeveel onze panelen opleveren bij bewolkte en zonnige dagen, zie conclusie.
Neem ik een PWM of een MPPT laadregelaar en wat zijn de opties per laadregelaar?
Er zijn veel verschillende soorten laadregelaars met allemaal verschillende opties, als we aan laadregelaars denken wordt er onderscheid gemaakt tussen PWM en MPPT laadregelaars.
Dit is een verschil in de technologie, MPPT laadregelaars zijn efficiënter dan PWM laadregelaars. Vooral in bewolkte gebieden zijn MPPT laadregelaars beter dan PWM laadregelaars. De MPPT laadregelaars die wij aanbieden hebben een maximale efficiëntie van 98%, terwijl de PWM laadregelaars die wij aanbieden een maximale efficiëntie van 85% hebben. Neem dit mee in de berekening, of neem contact op met een van onze medewerkers!
Een MPPT laadregelaar is beter maar ook duurder, en het is niet altijd nodig om een MPPT laadregelaar te nemen. Het verschil tussen MPPT en PWM wordt groter naarmate de set groter wordt, soms is een set van 1 paneel met een MPPT laadregelaar een verstandige keuze als je niet veel ruimte hebt voor zonnepanelen bijvoorbeeld. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.
Opties per laadregelaar:
Victron Energy Smartsolar MPPT laadregelaars:
Komt met bluetooth functie waarmee je kan zien hoeveel de zonnepanelen opleveren, je kan hier instellingen veranderen en zien hoe vol de accu zit. Deze laadregelaar heeft geen schermpje, dit is namelijk te zien via de bluetooth app.
Deze laadregelaar heeft wel een schermpje, hier kan je zien hoeveel de zonnepanelen opleveren, je kan instellingen veranderen en kijken hoe vol de accu zit. Dit kan ook met de bluetooth functie, deze bluetooth functie wordt standaard bij onze complete setjes geleverd. Bij onze losse producten is de bluetooth functie apart erbij te bestellen. Verder zit er ook een temperatuursensor bij deze laadregelaar, dit is goed voor de levensduur van de accu.
Ook deze laadregelaar heeft een schermpje waar je kan zien hoe vol de accu is en hoeveel de zonnepanelen opleveren, ook kan je hier instellingen veranderen. Dit is een PWM laadregelaar, deze laadregelaar is goedkoper maar ook minder efficiënt dan de MPPT laadregelaars. Deze laadregelaar heet twee USB poorten.
Deze laadregelaar heeft geen schermpje maar komt wel met een bluetooth functie, deze bluetooth functie wordt standaard bij onze complete setjes geleverd. Bij onze losse producten is de bluetooth functie er apart erbij te bestellen. Dit is een PWM laadregelaar, deze laadregelaar is goedkoper maar ook minder efficiënt dan de MPPT laadregelaars.
Ruimte op het dak/dek en uitbreidbare zonnepanelen sets:
Soms kan het lastig zijn om na een berekening toch de juiste set te vinden, daarom zijn sommige zonnepanelen sets van ons ook uitbreidbaar. Hierdoor hoef je niet gelijk een duurdere set aan te schaffen, maar mocht de set te weinig opleveren dan kan je de set later nog uitbreiden. Ook is dit handig als je van plan bent om een extra koelbox te nemen bijvoorbeeld. Niet elke set is uitbreidbaar, neem daarom contact met ons op voor persoonlijk advies!
Ook is het belangrijk om te kijken naar de ruimte van je dak/dek, onze flexibele zonnepanelen hebben de volgende afmetingen: zie product pagina.
Conclusie: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoeveel levert het zonnepaneel op:
Maar hoeveel levert een zonnepaneel dan op, dit is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld welke richting je het zonnepaneel richt, de zoninstraling per m2 en de temperatuur.
Op een zonnige dag levert het paneel gemiddeld tussen de 85-100Watt per uur op.
Op een bewolkte dag levert het paneel gemiddeld tussen de 15-30Watt per uur op.
- Kijk hoeveel je verbruikt per dag
- Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en of je een MPPT of PWM laadregelaar nodig hebt, hou rekening met de ruimte op je dak/dek
- Kom je er niet uit? Dan helpen wij graag